Investering van € 3,6 miljoen in Richtpunt campus Eeklo

Wattson haalde in 2017 samen met projectpartner Democo de opdracht binnen voor een grootschalige renovatie van Richtpunt campus Eeklo. Na een hele reeks ingrijpende maatregelen is deze provinciale middelbare technische school, waar ook heel wat avondactiviteiten plaatsvinden, helemaal klaar voor een energiezuinige toekomst.

PTI Eeklo COR01130 WP
Klant
Provincie Oost-Vlaanderen
Sector
OEPC, Onderwijs, Sport
Locatie
Eeklo, Oost-Vlaanderen
Bruto vloeroppervlakte
50.000 m²
Technieken
isolatie, dak- en raamrenovatie, HVAC, relighting
CAPEX
3,6 miljoen euro
Jaarlijkse CO₂ besparing
ruim 200 ton

Na een grondige analyse van de bestaande energetische situatie koos Wattson voor een combinatie van energiebesparende maatregelen: spouwmuur- en dakisolatie (respectievelijk 9890 en 2541 m²), dubbel glas en de vervanging van slecht raamwerk (2415,7 m²) , volledig nieuwe stookinstallaties en aangepaste verlichting. In een aantal gebouwen vernieuwden we ook de afgiftesystemen en implementeerden we een intern warmtenet.

Sinds de oplevering begin 2019 blijven we nog tien jaar lang het beheer en het onderhoud van de nieuwe installaties aansturen. De constante monitoring en verdere verfijning van de energieprestaties resulteert jaarlijks in een gedetailleerde afrekening van de gerealiseerde energiebesparingen. Die laat Wattson dan weer toe om nieuwe sensibiliseringsacties voor de gebruikers van de diverse gebouwen op touw te zetten, zoals de organisatie van infosessies en specifieke trainingen voor key-medewerkers.

Samen slagen we erin om een CO2-reductie van meer dan 200 ton/jaar te halen. Ook de vooropgestelde energiekostenbesparingen worden jaar na jaar ruimschoots bereikt.  Voor 2022 ging het heel concreet om een gemiddelde besparing van 32%: 26% voor elektriciteit en 40% voor gas. Daarmee overschreden we onze besparingsgarantie met liefst 21%. De CO2-reductie bedroeg in 2022 zelfs 266 ton.

De Provincie Oost-Vlaanderen financierde het project helemaal zelf en investeerde uiteindelijk € 3.623.147.

Wattson gaf ons van alle kandidaten het meest realistische beeld van wat er mogelijk was en toonde zich bovendien erg flexibel. Ze denken actief mee met ons als bouwheer en leven zich altijd in in onze specifieke situatie. Ze bieden ook echt de garantie van energiebesparing en dat is een grote plus. Dat alles maakt het heel aangenaam werken.

Veerle Van Eeckhout Ingenieur Energie, Provincie Oost-Vlaanderen
Wattson 10
Zin in Wattson?

Heb je één of meer gebouwen die toe zijn aan een grondige energierenovatie? Wil je graag ontdekken welke oplossingen en technieken voor jouw specifieke situatie mogelijk zijn? We bekijken graag samen wat Wattson voor jou kan betekenen.

Let's talk