Energierenovatie van Provinciehuis Boeverbos

De Provincie West-Vlaanderen gunde in 2020 de renovatie van haar administratief hoofdgebouw Boeverbos aan Veolia, met Wattson als onderaannemer voor de energiebesparingsexpertise. De totale investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie bedroegen samen ongeveer 2,1 miljoen euro. Wattson staat nog tot 2030 in voor de monitoring en het beheer van de energiebesparende maatregelen.

Boeverbos COR05959 stookplaats
Klant
Provincie West-Vlaanderen
Sector
OEPC, Kantoor
Locatie
Brugge (Sint-Andries), West-Vlaanderen
Bruto vloeroppervlakte
20.000 m²
Technieken
isolatie, dakrenovatie, PV, HVAC, relighting
CAPEX
2,1 miljoen euro
Jaarlijkse CO₂ besparing
279 ton

De Provincie West-Vlaanderen sloot met Veolia en Wattson een onderhouds- en energie-prestatiecontract (OEPC) af voor 10 jaar. Dat resulteerde in een pak energiebesparende maatregelen. We plaatsten zonnepanelen (goed voor een vermogen van 140 kWp, verspreid over twee daken) en opteerden voor een geavanceerde stookplaatsrenovatie met gasabsorptiewarmtepompen en een slimme regeling. Daarnaast investeerde de provincie ook in relighting met aanwezigheidsdetectie, slimme thermostaatkranen op de radiatoren, een grootschalige dakrenovatie met dakisolatie, een vernieuwing van de ventilatoren en CO2-gestuurde ventilatiegroepen.

De energiefactuur van Provinciehuis Boeverbos daalde prompt met ongeveer 34%. Het elektriciteitsverbruik nam met gemiddeld 44% af en op gas werd gemiddeld 26% bespaard. Dat zorgde voor een vermindering van de CO2-uitstoot met ongeveer 279 ton per jaar of een reductie met 36%.

Wattson volgt de energieprestaties continu op
via een nieuw gebouwbeheersysteem van Priva dat niet alleen controlesignalen opneemt maar ook specifieke energieverbruiksdata van de gas- , warmte- en elektriciteitsmeters registreert. Alle datastromen worden gecentraliseerd in het monitoringsplatform Opinum Data Hub. Eenmaal per jaar maken we een gedetailleerde afrekening van alle energiebesparingen. Verder zet Wattson geregeld initiatieven op touw om de gebruikers van Provinciehuis Boeverbos te sensibiliseren rond een nog grotere energiekostenbesparing. 

Als wij een probleem aankaarten, gaan de experts van Wattson meteen op zoek naar een goed onderbouwde oplossing. Ze gaan proactief samen met ons na hoe wij onze processen verder kunnen blijven verbeteren. Ook nu het officiële investeringsluik achter de rug is, blijft Wattson continu onderzoeken welke futureproof energiebesparingen we nog kunnen doorvoeren.

Ingrid Tas Sectieverantwoordelijke gebouwbeheer bij Provincie West-Vlaanderen
Wattson 10
Zin in Wattson?

Heb je één of meer gebouwen die toe zijn aan een grondige energierenovatie? Wil je graag ontdekken welke oplossingen en technieken voor jouw specifieke situatie mogelijk zijn? We bekijken graag samen wat Wattson voor jou kan betekenen.

Let's talk