Retail Estates: zonnepanelen voor acht retailparken

Retail Estates NV is de eigenaar van tientallen retailparken, verspreid over heel België. Begin 2022 zocht het bedrijf een structurele partner om op acht van die locaties de uitrol van zonnepanelen te begeleiden. De keuze viel uiteindelijk op Wattson. Na de ingebruikname van een installatie nemen we telkens nog tien jaar lang de monitoring en het beheer voor onze rekening.

RE COR01246
Klant
Retail Estates
Sector
Retail
Locatie
acht retailparken verspreid over heel België
Bruto vloeroppervlakte
120.000 m²
Technieken
PV
CAPEX
4,5 miljoen euro

Retail Estates had voor dit project behoefte aan een structurele partner omdat de sterke kortetermijnambities een standaardisatie in ontwikkeling en contracting vereisten. Wattson levert in elke fase de nodige ondersteuning: van het technische voortraject (inschatting van de te verwachten energie- en onderhoudskostenbesparing) en de aanbesteding tot de werfopvolging en de contracting van huurders en aannemers. Het gaat om een investering van € 4,5 miljoen, goed voor een totaal vermogen van ongeveer 6 MWp.

De screening van de sites ging in april 2022 van start. De offertes gingen vanaf september de deur uit. De eerste zonnepanelen werden begin 2023 geïnstalleerd, om dan vanaf oktober geleidelijk aan te worden opgestart. Op bepaalde plaatsen moesten we, voorafgaand aan de plaatsing, ook het dak renoveren.

Meteen na de oplevering van elke installatie startte een monitoringcontract met een looptijd van tien jaar. Wattson leest naast alle productiedata ook de hoofdmeters per huurder uit. We volgen de energieprestaties continu op via SynaptiQ Solar en visualiseren de resultaten binnen één energiedashboard per huurder. Eenmaal per jaar maken we een gedetailleerde afrekening van de energiebesparingen. Voor de onderhoudsprestaties werken we met het gespecialiseerde platform van Opinum.

Wattson 10
Zin in Wattson?

Heb je één of meer gebouwen die toe zijn aan een grondige energierenovatie? Wil je graag ontdekken welke oplossingen en technieken voor jouw specifieke situatie mogelijk zijn? We bekijken graag samen wat Wattson voor jou kan betekenen.

Let's talk