Zonnepanelen voor 31 woonzorgcentra van Vulpia

Vulpia, een hecht netwerk van woonzorgcentra en assistentiewoningen, verspreid over heel België, kwam eind 2021 bij Wattson aankloppen om zijn sites te voorzien van hernieuwbare energie. Na een grondige screening hebben we op 31 gebouwen zonnepanelen geplaatst.

VULP COR07519
Klant
Vulpia
Sector
Zorg
Locatie
heel België
Bruto vloeroppervlakte
120.000 m²
Technieken
PV
Dienst
CAPEX
2,5 miljoen euro
Jaarlijkse CO₂ besparing
949 ton (schatting)

Vulpia draagt als rusthuizengroep duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel. Zo ging de organisatie in de loop der jaren zelf over tot de monitoring van het energieverbruik en de installatie van ledverlichting, zonnecollectoren en gebouwbeheersystemen. Om ook de stap naar hernieuwbare energie te kunnen zetten, besloot Vulpia een externe partner in te schakelen. De groep knoopte gesprekken aan met een aantal kandidaten en koos uiteindelijk voor Wattson.

"Met de andere bedrijven had ik op een of andere manier nooit een klik", getuigt Raf Verbruggen, Facility Director bij Vulpia.
"Stijn, de CEO van Wattson, ken ik al lang en bij hem had ik wel altijd het gevoel dat hij het meende. Wattson doet niet aan obligate verkoopspraatjes. Je krijgt te maken met mensen die oprecht bezig zijn met duurzaamheid en niet omdat het 'hip' is."

Wattson onderzocht
bij 39 gebouwen van Vulpia of het mogelijk en interessant was om er zonne-installaties te plaatsen. Een aantal van hen vielen af omdat ze onvoldoende stabiel bleken en/of een verouderde dakhuid hadden. Finaal bleven er nog 31 gebouwen over. Wattson stond in voor de financiering via een SPV of specifieke projectvennootschap. In Vlaanderen konden we daarbij een beroep doen op de call groene stroom van de Vlaamse overheid. Dankzij onze correcte inschatting van de verhouding tussen de aangevraagde subsidie en de verwachte energieopbrengst haalden we voor alle Vulpia-sites de beoogde steun binnen.

Vanwege het hoge aantal PV-installaties en de strakke timing gingen we vervolgens met vier verschillende aannemers in zee. Zelf schakelde Wattson liefst 7 projectmanagers in om alles in goede banen te leiden. Zo wisten we tussen september 2022 en het voorjaar van 2023 alle werven te realiseren. Sindsdien maakt Vulpia handig gebruik van de forse besparingen op de energiefactuur om de installaties af te betalen over een periode van tien jaar.

De succesvolle samenwerking smaakt naar meer
: nu alle zonnepanelen operationeel zijn, blijft Wattson de komende tien jaar de installaties van nabij monitoren. We volgen het verbruik op, toetsen die data aan de vooropgestelde prognoses en kunnen zo eventuele problemen snel en efficiënt oplossen. Daarnaast zijn we samen met Vulpia aan het bekijken of we ook op het vlak van stookplaatsrenovatie en -optimalisatie nieuwe stappen kunnen zetten om zo het gasverbruik te optimaliseren.

De communicatie bij Wattson is altijd zeer correct en duidelijk. Ik zou echt niet weten wat er beter zou kunnen. Ook voor sfeer en gezelligheid geef ik een 9 op 10. De overlegmomenten verlopen professioneel en aangenaam. Alle Wattson-medewerkers die ik al heb ontmoet, zijn top. We zijn echt blij dat we zo'n betrouwbare partner hebben gevonden.

Raf Verbruggen Facililty Director Vulpia
Wattson 10
Zin in Wattson?

Heb je één of meer gebouwen die toe zijn aan een grondige energierenovatie? Wil je graag ontdekken welke oplossingen en technieken voor jouw specifieke situatie mogelijk zijn? We bekijken graag samen wat Wattson voor jou kan betekenen.

Let's talk