Energierenovatie voor ruim 80 WZC van Korian Belgium

Toen Wattson in 2016 van start ging als ESCO of Energy Service Company, was Senior Living Group (nu Korian Belgium) onze allereerste klant. De 6 woonzorgcentra waar we destijds een EPC-project hebben opgezet, zijn er intussen al 88 geworden, verspreid over heel België.

Wattson 21
Klant
Korian Belgium
Sector
Zorg
Locatie
heel België
Bruto vloeroppervlakte
> 666.000 m²
Technieken
isolatie, dakrenovatie, PV, HVAC, WKK, relighting, batterijsysteem
CAPEX
15,5 miljoen euro
Jaarlijkse CO₂ besparing
bijna 5000 ton

In totaal hebben we bij Korian Belgium al ruim 15 miljoen euro geïnvesteerd in een breed palet aan energiebesparende maatregelen en investeringen in hernieuwbare energie. Concreet spreken we dan over nieuwe stookinstallaties, slimme regelapparatuur voor ventilatie en verwarming, isolatieprojecten, relighting en een batterijsysteem maar even goed zonnepanelen, zonneboilers en WKK's. Her en der hebben we ook daken vernieuwd. Standaard worden telkens batches van minimaal 10 gebouwen aangepakt en voor elke batch stellen we een uniek optimaal pakket aan ingrepen samen die we telkens ook binnen de gestelde deadlines realiseren.

Sindsdien zag Korian Belgium de energiefactuur van zijn woonzorgcentra met gemiddeld 30% dalen (30% voor elektriciteit en 15% voor gas en stookolie en realiseert de groep een jaarlijkse CO2-reductie van bijna 5000 ton. In lijn met het Energieprestatiecontract (EPC) blijft Wattson na de oplevering van een project de resultaten nog tien jaar lang monitoren, analyseren en finetunen. Zo halen we effectief de besparingen die we in de business case hadden vooropgesteld.

Wattson bracht het nodige investeringskapitaal telkens zelf bijeen, via aparte SPV's
of doelvennootschappen met onze aandeelhouders-financiers. Na de oplevering wordt vervolgens een groot deel geherfinancierd bij KBC. Recent zette Wattson ook een eerste tripartite-overeenkomst op met Korian Belgium en Aedifica, die de eigenaar is van de gebouwen.

Wattson is heel transparant: we kunnen open communiceren over de voor- en nadelen van bepaalde acties, ook op het vlak van contractvorming. Zo komen we tot een win-winsituatie die voor beide partijen goed aanvoelt. Daarnaast is het een grote meerwaarde dat Wattson het projectmanagement op zich neemt en ons zo maximaal ontzorgt.

Sigrid Knops Chief Technical Officer & Real Estate Manager, Korian Belgium
Wattson 10
Zin in Wattson?

Heb je één of meer gebouwen die toe zijn aan een grondige energierenovatie? Wil je graag ontdekken welke oplossingen en technieken voor jouw specifieke situatie mogelijk zijn? We bekijken graag samen wat Wattson voor jou kan betekenen.

Let's talk