Weg met CO2, lang leve CO2!

07.12.23

Na de vele deprimerende berichten over de lopende VN-klimaatconferentie in Dubai leek het ons hoog tijd voor een positief verhaal rond CO2.

Introducing de CO2-warmtepomp!

Wist je dat CO2 uiterst geschikt is als koelmiddel voor warmtepompen? De chemische eigenschappen van CO2 laten toe om warmtepompen met hogere afgiftetemperaturen te ontwerpen. Daarom dacht Wattson voor enkele concrete projecten met een hoge vraag naar sanitair warm water samen met Mitsubishi Electric na over de implementatie van hun CO2-warmtepompen om warm water op te wekken.

Belangrijkste aandachtspunt daarbij: het retourwater dat naar de warmtepomp gaat, moet zo koud mogelijk zijn. Voor de thermodynamische liefhebbers onder ons: het Ph-diagram van CO2 toont aan dat hoe sterker het gas kan afkoelen hoe hoger het rendement van de cyclus is. In concreto: met gelaagde buffervaten of een rechtstreekse aansluiting op de koudwatertoevoer voor de buffer haal je een maximaal rendement.

Wattson CO2 warmtepomp

De opwekking van warm water was tot voor kort een moeilijke puzzel in het verduurzamingsverhaal. Met name binnen de zorg en de sportsector is warm water verantwoordelijk voor een groot stuk van de energievraag. We zijn dan ook heel blij dat we daar nu met Wattson een antwoord op kunnen bieden.

Wattson 10
Zin in Wattson?

Heb je één of meer gebouwen die toe zijn aan een grondige energierenovatie? Wil je graag ontdekken welke oplossingen en technieken voor jouw specifieke situatie mogelijk zijn? We bekijken graag samen wat Wattson voor jou kan betekenen.

Let's talk