Versnelde subsidiëring van Vlaamse scholen voor investeringen in energie

17.01.23

Sinds 1 januari 2023 kunnen scholen in Vlaanderen gebruikmaken van het systeem van versnelde subsidie via de ‘standaardprocedure’, in combinatie met een renteloze energielening voor het investeringsbedrag dat na de subsidiëring overblijft.

Dat kan meer bepaald voor de volgende ingrepen:

  • Vervanging van oude ketels (van voor 2007) door warmtepompen of condenserende ketels
  • Aansluiting op een warmtenet
  • Dakrenovatie
  • Raamvervanging
  • Ventilatie

Wattson toonde de afgelopen jaren al door middel van concrete cases aan dat een combinatie van de versnelde standaardprocedure met de renteloze energielening volstaat om grote investeringen in schoolinfrastructuur mogelijk te maken. We werkten één groot investeringsplan uit waarin minder lonende ingrepen (dak/gevel/stookplaatsrenovatie) gecombineerd worden met rendabele ingrepen zoals zonnepanelen en verlichting. De gecumuleerde besparingen op de energiefactuur zijn samen groter dan de afbetaling van de renteloze energielening. Zo kunnen scholen netto budgetruimte creëren zonder eigen fondsen te moeten aanspreken.

PIT Eeklo COR01133 warmtepomp

Laten we hopen dat dit de gamechanger wordt waar onze Vlaamse onderwijsinfrastructuur op zat te wachten!

Wil je ook werk maken van een energetisch investeringsplan én wil je nadien ondersteund worden in de uitvoering daarvan? Neem dan nu contact op met Wattson.

Meer info over de procedure vind je op de website van Agion.

Wattson 6
Spreekt onze aanpak jou aan?

Heb je één of meer gebouwen die toe zijn aan een grondige energierenovatie? Wil je graag ontdekken welke oplossingen en technieken voor jouw specifieke situatie mogelijk zijn? We bekijken graag samen wat Wattson voor jou kan betekenen.

Let's talk